top of page

Grajske novice

Na gradu Turjak se vedno dogaja nekaj novega! Ostanite na tekočem s prihajajoči dogodki!

S45C-6e22101919220.jpg

ODPIRALNI ČAS MED PRAZNIKI

V letošnjem letu smo odprti le še v ponedeljek 26. 12. 2022, od 8.00 do 16.00 ure. Vabljeni, da nas obiščite in si ogledate jaslice ter kaj dobrega pojeste v grajski krčmi. 

* sobota 24. 12. in nedelja 25. 12. 2022 ZAPRTO

* ponedeljek 26. 12. 2022, od 8.00 do 16.00 ODPRTO

* sobota 31. 12. 2022 in nedelja 1. 1. 2023 ZAPRTO

S45C-6e22101919220-manjša res.jpg

TUR NOČ

Preživi najstrašnejšo noč v letu za trdnimi in mogočnimi grajskimi zidovi starodavnega turjaškega gradu. V naši družbi je lahko vsak tvoj korak še hitrejši, srčni  utrip še močnejši in presenečenje za vsakim grajskim vogalom še večje.

Težka grajska vrata se na ta dan odpro ob deseti uri zjutraj. Grajsko dvorišče bodo zavzele prikazni vseh vrst. Ta strašen dan bo še posebej poln doživetij. Lutkovna predstava z naslovom »O turu in Turjačanu«, bo otroke na zabaven in interaktiven način popeljala skozi zgodovino gradu Turjak, spoznali pa bodo tudi najslavnejšega viteza, ki je nekdaj tod naokrog vplival strah… Komu? Več izveš v predstavi, v kateri uživajo tudi odrasli. Rezljali bomo buče in jim nadeli strašne izraze, prešali bomo grozdje ter okušali grozdni sok. V pripovedni urici se bomo preko ljudske pripovedi podali v druge svetove ter svoji domišljiji pustili prosto pot in se prepustili ustvarjanju. V srednjeveški kapeli, znani tudi kot Dalmatinova kapela, bo znameniti gledališki igralec Anatol Štern obudil spomin na očeta slovenske besede z monodramo »Trubar pred slovensko procesijo« avtorja prodornega literarnega kritika Matjaža Kmecla.

V času, ko se mrak spusti na zemljo, mračne sile podzemlja delujejo v vsej svoji moči. Temna energija skuša človeka prikleniti na trdna, surova tla. Najvarnejši kraj v turjaškem gradu se skriva v krčmi. Z dobrim čarovniškim napojem lahko preženeš vsako senco, ki ti preti za petami in vse zlobne vešče, ki ti skušajo izsesati življenje iz tvojih kosti. Če pa si neustrašenega duha in želiš eliksir nesmrtnosti – tedaj pa se odpravi na najbolj morbiden in temačen kraj za grajskimi zidovi – v grajski zapor. Preizkusi Vampirjev krvavi koktajl ob grozljivih zvokih kričanja in ječanja.

Pestro dogajanje skozi dan bo še boljše ob pečenem kostanju in slastnih Tur burgerjih ter ostalih jedeh iz našega železnega repertoarja.

Le eno noč v letu lahko turjaški grad doživiš v njegovi najstrašnejši podobi! Preživi TUR NOČ v naši družbi!

NAPOVEDNIK DOGAJANJA

Ob 11.00 uri -  lutkovna predstava »O turu in Turjačanu«

Med 11.00 in 16.00 uro - peka kostanja

Ob 12.00 uri - delavnica rezljanja buč za Noč čarovnic

Ob 13.00 uri - prešanje grozdja in pokušina grozdnega soka

Ob 14.00 uri - lutkovna predstava »O turu in Turjačanu«

Ob 15.00 uri -  pripovedna urica za otroke »Pravljična potepanja« z ustvarjalno delavnico za otroke

Ob 17.00 uri - monodrama avtorja Matjaža Kmecla »Trubar pred slovensko procesijo« v izvedbi Anatola Šterna v Dalmatinovi kapeli

Ob mraku - pokušina čarovniških napojev v grajski krčmi in Vampirjevega krvavega koktajla v mučilnici

Čez celoten dan boste lahko kaj dobrega pojedli. Na voljo bodo okusni Tur Burgerji, jedi v srednjeveškem slogu in še mnogo več…

 

Vstop na grajsko prizorišče je možen le z nakupom vstopnice za ogled gradu. S kupljeno vstopnico se lahko udeležite celodnevnega dogajanja za grajskimi vrati turjaškega gradu. Za ogled Monodrame »Trubar pred slovensko procesijo« so potrebne predhodne najave zaradi omejenega števila oseb. Rezervacije zbiramo na naslednjem elektronskem naslovu info@gradturjak.si ali na telefonski številki 041621098.

Vabljeni!

VITEŠKA PEVSKI.jpg
FB_IMG_1653897071330.jpg
0001-S.jpg
Home: About
Home: about
bottom of page